21-10-04

De Rode Poon of Knorhaan

De Rode Poon is de grootste poon-soort die in de Noordzee voorkomt, hij kan 75 cm lang worden. Het is een bodemvis die hoofdzakelijk leeft van krabben, garnalen en kreefjes, maar ook wormen en weekdieren lust. De Rode Poon wordt "Knorhaan" genoemd in de volksmond vanwege het knorrende geluid dat hij kan maken om met soortgenoten te communiceren of belagers af te schrikken. Heel opvallend zijn de eerste drie vrijstaande borstvinstralen, waardoor hij over de bodem kan lopen en gelijktijdig als tastorganen gebruiken om prooidieren op te sporen. Er zijn verschillende bereidingswijzen voor de knorhaan, maar de meest gebruikelijke is de gewassen en droog gedepte poon snel bruin en gaar bakken in wat hete boter en op een groentebedje opdienen. Lekker!

00:13 Gepost door Odette | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

20-10-04

Roggen

Roggen zijn kraakbeenvissen en hebben dus geen graten. Alle roggen hebben een sterk afgeplat lichaam en gebruiken hun zijvinnen als "vleugels" waarmee ze door het water "vliegen". In de Noordzee komen verschillende soorten roggen voor. Kleine soorten, zoals de gevlekte rog, de stekelrog en de sterrog zijn vrij algemeen. De grootste soort rog uit de Noordzee is de vleet. Roggen zijn vaak moeilijk te zien, omdat ze schutkleuren hebben. Dit betekent dat ze ongeveer dezelfde kleur hebben als de bodem. Ze graven zich vaak in het zand, waardoor ze nog slechter te zien zijn. Een rog heeft hele korte en botte tanden, daardoor kunnen ze krabben, garnalen wormen,slakken kleine visjes, inktvisjes en allerlei schelpdieren verorberen. De meest verkochte soort is de stekelrog. Gepocheerd en geserveerd met gesmolten boter en kappertjes is rog een klassieke delicatesse.

23:36 Gepost door Odette | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

11-10-04

Kabeljauw

Kabeljauw komt voor in de Noordzee en is een witte rondvis, het visvlees is helder wit en mager tot zeer mager. Ze kan een maximale lengte bereiken van maar liefst 1,9 m en 40 kg wegen. Maar meestal zijn het de exemplaren van 30 tot 45 cm die in de vangsten terechtkomen. Kabeljauw is een koudwatersoort die een voorkeur heeft voor water rond de 10 °C. Ze leven tot een diepte van 600 m, maar gewoonlijk worden ze aangetroffen op een diepte van 150 tot 200 m. De kabeljauw leeft in scholen, het is een trekkende vis die grote afstanden kan afleggen. Kabeljauw is makkelijk te onderscheiden door de enkele "baardhaar" of kindraad op de onderkaak. "Stokvis" is gedroogde kabeljauw. Kabeljauw is een ideale vissoort voor de eerste culinaire kennismaking met vis. Viskenners verkiezen gepocheerde kabeljauw - of ovenbereidingen. Kabeljauw kan men bereiden met vruchten, wijn, in de oven, gepocheerd, gegrild, gestoomd of gekookt. Kabeljauw bevat weinig graten en is gemakkelijk te fileren.

21:42 Gepost door Odette | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

06-10-04

Haring

Haring komt voor in de Noordzee tot een diepte van 200 meter. Overdag vormen ze grote scholen net boven de zeebodem. In de avond gaan deze scholen richting het oppervlaktewater waar ze zich verspreiden gedurende de nacht. Haring kan 20 jaar oud worden en een lengte van 40 cm bereiken. In werkelijkheid zwemmen er echter zelfs al bijna geen 7-of-8-jarige haringen meer rond. Ze voeden zich met plaktondiertjes en vislarven. Ze worden zwaar bejaagd door vogels, andere vissen en mensen. Jaarlijks wordt er wereldwijd ongeveer 1,5 miljoen ton haring gevangen. Het merendeel van de gevangen haring wordt verder bewerkt tot zure of ingeblikte produkten. Slechts éénvijfde tot éénderde van de totale haringvangst kan worden verwerkt tot gezouten "maatjes" haring.

00:41 Gepost door Odette | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

De Zeetong

De Zeetong is een langwerpige platvis, die een maximale lengte kan bereiken van 70 cm. De rechterkant (bovenkant) is bruin met donkere vlekken en stipjes. De linkerkant is crème-wit. Zeetongen zijn nachtdieren die hoofdzakelijk wormen eten, soms ook garnaaltjes en kleine visjes. Gewoonlijk zwemt tong over de zeebodem. 's Nachts zwemt de tong in oppervlaktestromen die hem in de goede richting meevoeren. De tong is gevoelig voor temperatuur. Bij koude winters "trekt" de tong naar dieper gelegen plaatsen in de Noordzee en is dan vrij passief en daardoor zeer gemakkelijk te vangen. Tong is een lekkernij. Volwassen zeetong behoort tot de luxere gerechten in de meeste restaurants.

00:08 Gepost door Odette | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |