05-09-04

Langoustine

Langoustines zijn kleine zeekreeften die 15 tot 20 cm lang zijn. De langoustine wordt ook nieroogkreeftje genoemd door zijn niervormige ogen. De Italiaanse naam voor langoustines is scampi, maar in België gebruiken we deze naam voor reuzengarnalen, niet voor langoustines. Meestal worden langoustines gekookt verkocht, maar ze zijn ook rauw verkrijgbaar, vers of ingevroren bij de vangst. Langoustines worden het hele jaar door aangevoerd, met een piekperiode in de zomer en de vroege herfst.Kook verse langoustines 4 tot 5 minuten. Laat de koppen eraan zitten, want daarin zit de meeste smaak. Laat ze in het kookvocht afkoelen. Dit kookvocht is een goede basis voor soepen en sauzen. Om langoustines te pellen, breekt men eerst de staart af, en vervolgens het schild. Vis en schaaldieren zijn erg gezond. Ze bevatten veel eiwitten en gezonde vetten die gunstig zijn voor hart - en bloedvaten en cholesterolverlagend werken. Langoustines bevatten veel calcium, fosfor en ijzer.

23:28 Gepost door Odette | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Foto-paint Veel geluk en plezier bij het leren van foto-paint...tot later.

Gepost door: norbert | 06-09-04

Snoeien Snoeien
Een veel gestelde vraag is hoe hortensia moet worden gesnoeid en vooral wanneer. In warme klimaten wordt de plant in het najaar gesnoeid, in koele klimaten in het voorjaar: eind maart - half april. Hortensia bloeit op hout van het voorgaande jaar. Regelmatig snoeien komt de bloei ten goede. Vormsnoei is niet nodig.
Bij volgroeide planten worden zwak gegroeide (dunne) scheuten zonder meer verwijderd. Wanneer er veel oude scheuten aan de struik zitten, worden enkele daarvan op ca vijf centimeter boven de grond teruggezet. De overige oude scheuten worden tot dertig centimeter boven de grond ingekort. Snoei in dat geval het topeinde boven een naar buiten staand oog af.
Uitgebloeide en jonge scheuten worden ook tot dertig centimeter boven de grond gesnoeid en ook op een buitenoog. Uit dit oog groeien nieuwe bloeischeuten. Van een totaal verouderde struik worden alle scheuten tot vijf centimeter boven de grond weggesnoeid. Nieuwe scheuten worden dan in de loop van het jaar gevormd. Die zullen dan niet in hetzelfde jaar bloeien, maar het jaar daarop. In het voorjaar daarna worden alle uitgebloeide scheuten tot op vijf centimeter boven de grond afgeknipt. De nieuwe, jonge scheuten worden tot op dertig centimeter teruggezet. De snoeicyclus is dus voortdurend gericht op verjonging van de struik.


Gepost door: Norbert | 06-09-04

snoeien Bedankt voor je uitleg Norbert, zal zeker dikwijls komen kijken hoor! Ik heb je bijgevoegd bij mijn favoriete blogs. Ik hou ook zeerveel van kamerplanten, ik vind een huis zonder planten en bloemen niet leven, dit is ook mijn favoriete bezigheid.

Gepost door: Odette | 06-09-04

De commentaren zijn gesloten.