13-08-04

Dikkebusvijver

Een 36 ha. grote vijver,ontstaan rond 1320 door het afdammen van de Kleine Kemmelbeek. De vijver moest Ieper van water voorzien via de bekende Ieperse grachten en toenmalige eikenhouten pijpen, die het water tot bij de woningen brachten. Op de dijk staat de Vaubantoren, een robuust bouwwerk met valsluis, die de watertoevoer naar Ieper kan regelen. Het was een onderdeel van de vestingen. Nog altijd haalt Ieper water uit de vijver, via een filtreer- en pompstation. Er kan rond de vijver gewandeld worden. Hengelaars en roeiers komen eveneens aan hun trekken. Te bereiken vanaf de weg Ieper- Belle (Bailleul)De vijver is omringd door bomenrijen, en hier en daar houtkanten. Het slikrandje gevormd in de vijver heeft een sterke aantrekkingskracht op steltlopers zoals eenden en reigers. Ook vleermuizen zijn er vaste bezoekers

21:57 Gepost door Odette | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Dikkebus vijver. Is daar geen fietsmuseum op dat landgoed,ik denk het wel,het is 20jaar geleden dat ik er nog eens was,en ik kan het mij niet goed meer herineren,ik ga het eens bezoeken,groetjes uit wallonie.

Gepost door: natuurmanjak | 17-08-04

Aan natuurmanjak Beste bezoeker,

Hartelijk dank om een bezoekje te brengen aan mijn blog!Voor zover ik weet is daar geen fietsmuseum, wel bij Jabbeke meerbepaald in Snellegem "De Velodroom" Jij bent een echte natuurliefhebber! en zou daar mooie foto's kunnen maken hoor! Heb ook een kijkje genomen op jou blog. Kom zeker nog kijken! Want alles wat met natuur, bloemen en planten te maken heeft spreekt mij aan.
Bij jou in de buurt is er een fietsmuseum in Huccorge (Wanze) en een Wielersportmuseum in Lavaux- Sainte-Anne. Ben ik juist?

Vele groetjes vanuit West-Vlaanderen

Gepost door: Odette | 17-08-04

De commentaren zijn gesloten.