03-06-04

Ieper

Ieper is een stad in het zuiden van de provincie West-Vlaanderen. Het wordt vaak de Hoofdstad van de "Westhoek" genoemd
Eerst kwam een Halle als opslagplaats voor het laken. Dan kwam de Belforttoren.  De stad telt ongeveer 36.000 inwoners. De lakennijverheid was de basis van snelle groei. Indien de wevers meer wol nodig hadden dan ter plaatse werd voortgebracht, kwamen de kooplieden hen ter hulp, ze stelden wol ter beschikking in de stapelplaatsen van de Ypere. De stad groeide. In die tijd ontstond Nieuwpoort dat in de 13 de eeuw de Ieperse zeehaven werd. Een begin werd gemaakt voor de bouw van de vestingswallen.De eerste Wereldoorlog is zonder twijfel de meest tragische bladzijde in de geschiedenis van Ieper. De klaagzang van de klaroenen weergalmt elke avond onder de Menenpoort.

20:49 Gepost door Odette | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

championnertje Ooit (1974) was ik in Yper op huwelijksreis; daar gooiden ze katten van de toren. ´s avonds een mooi vuurwerk en gezelligheid in een cafee op de markt. Bij het vuurwerk waren inwoners van Yper die ons attent maakten op de schoonheid langs de Ourthe. Het toeval wil dat wij nu 30 jaar later vanuit zaandam nederland naar dichtbij Hotton zijn verhuisd.

Gepost door: Age bootsma | 05-06-04

De kattestad Welkom op mijn blog Age,

Proficiat! met je 30ste huwelijksverjaardag en blij verheugd dat jullie nu in België wonen! Het is er waarschijlijk goed wonen in Hotton nabij de Ourhe!
Tot in het begin van de 19de eeuw gebruikte men bij het gooien van de katjes, zelfs echte katten! Vreselijk hé!

Vele groeten Odette

Gepost door: Odette | 31-07-04

De commentaren zijn gesloten.